Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 13.10.2024, svátek má Renáta 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Moravské víno

23.04.2009   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Moravské vínoBylo by jistě zajímavé postavit vedle sebe výčet dojmů, jenž se vybaví každému z nás, když slyšíme právě tohle slovní spojení... navíc umocněné atmosférou historických sklepení a plných soudků

A protože moravští vinaři jsou lidé vstřícní, pohostinní, milí a hovorní, poskytli Rozhledně několik zajímavých informací: „ Dali jsme se dohromady, abychom ukázali naši krásnou obec, přiblížili hřejivá vína i vřelou pohostinnost zdejších lidí, představili tradiční řemesla a dobře vás obsloužili při putování za vínem, tradicí a kulturou regionu.“



Krásu a tajemnost Čejkovic násobí esprit starobylého řádu templářských rytířů a stále živé zmínky o jejich fantastickém pokladu. Vykopané dlouhé štoly a hluboké studny svědčí o neutuchajícím hledání. Avšak marně, motyka nikdy zlatě nezajiskřila. „My dnes to tajemství už známe. Je uloženo právě v našem víně. Pojďte ochutnat…“



Jak se daří moravským vinařům dnes?
Moravská vína si ve svém porevolučním vývoji klestí cestu podobně složitě, jako je tomu je všech oblastech. A cesta je to trnitá.
Na pověst moravských vín útočí mnoho faktorů: dvacetileté vzpomínky na kyselé směsi vín zemědělských podniků, nabubřelý výraz bodrého vinaře ve spojení se zlatou plackou na láhvi ze soutěže vín XY, despekt pseudo-odborníků, jež přijali za výchozí kvalitu marketově dostupná "velká" vína francouzské nadprodukce (španělské,chilské...), či politiku jednoho místního vinaře.

A jaká má vlastně být ta správná chuť moravského vína?
Jednoznačná odpověď na tuto otázku není a trh s vínem je u nás příliš mladý na to, aby přinesl uspokojivou odpověď. A tak se s absencí srozumitelného, přirozeně vyselektovaného a objektivního názoru musí poprat každý po svém.

Jak?
Pokuste se vytěsnit z mysli všechny předsudky a dogmata (stejně jako medaile na lahvích, či nadšení z vinného sklípku, kde chutná tak nějak všechno) a v nerušeném ale příjemném prostředí si do hezké sklenice nalijte čistého vína… Co cítíte?



Co cítíte hned? A co potom a co ještě dlouho poté? Jaké máte zkušenosti s moravskými víny? A víte, proč se Moravané diví, když se v oddělení zeleniny nabízí hroznové víno, a přitom jde o vinný hrozen? Myslíte si, že je to totéž? Co si myslíte? Zajímá nás to!



Zkuste vinařům z Čejkovic odpovědět na jejich otázky na našich stránkách. Nebo je přímo s nimi podiskutovat nad sklenkou jiskřivého vína při akcích:


Víkendové otevřené sklepy
25. dubna - 6. září 2009
Po celé léto a po celou vinařsko-turistickou sezonu Vás o každém víkendu rádi přivítáme v některém z našich vinných sklepů.

TRAMÍN CUP 2009
2. 5. 2008
IV. ročník srovnávací degustace a soutěže o nejlépe hodnocený vzorek odrůdy Tramín
XIV. Vinné trhy Čejkovice 2009
22.-24. května 2009

Tradiční prodejní prezentace místních vinařských firem spojená se širokou ochutnávkou vín malovinařů a bohatým doprovodným programem nejen v historických prostorách původní templářské tvrze…


Foto: www.vinozcejkovic.cz








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.205 s