Pikantní i sladký jih aneb tradiční pokrmy z Latinské Ameriky
05.01.2010
Aneta Šimonková
Společnost
Exotičtější jídla, která si spojujeme s jižní oblastí amerického kontinentu, pro nás představují různé tortilly, fajitas nebo enchiladas. Tyto pokrmy ale pocházejí spíše z oblasti Střední Ameriky, proto se dnes vydáme opravdu na jih, kde nalezneme daleko větší rozptyl použitých surovin.
Maso Chimichurri (Argentina)
Suroviny:
1 kg vepřové panenky nebo hovězí roštěnky nakrájené na kostky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce oregana
2 lžíce nasekané petrželky
2 lisované stroužky česneku
1 lžička soli
1/2 lžičky černého pepře
1/2 lžičky bílého pepře
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky chilli papričky
Postup:
Všechny suroviny smícháme v míse, do které vložíme maso, přikryjeme fólií a necháme marinovat 24 hodin v ledničce. Poté maso vyjmeme a opečeme na pánvi nebo grilujeme, přičemž podléváme marinádou. Pokrm podáváme s pečenými bramborami a paprikami.
Feijoada (Brazílie)
Suroviny:
500 g černých fazolí
více druhů masa (400 g vepřové panenky, 250 g uzené klobásy; pozn. v klasické kuchyni se používá i hovězí oháňka, vepřový ocas nebo noha)
1 cibule
1 pórek
5 stroužků česneku
500 g loupaných rajčat
2 lžičky sladké papriky
chilli
koriandr
2 mrkve
půlka celeru
0,5 l vývaru
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Fazole properte a namočte do studené vody, kde je ponecháte přes noc. Druhý den na oleji osmažíme maso, které předtím osolíme, opepříme a přidáme ještě mletou papriku. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, fazole, lisovaný česnek, koriandr a chilli a dusíme. Na závěr přihodíme na kostičky nakrájenou klobásu. Pokrm podáváme s pečivem nebo rýží.
Empanadas (Chile)
Suroviny:
800g hladké mouky
1/2 kg mletého zadního hovězího masa
1 žloutek
1 celé rozšlehané vejce
300ml vlažného mléka
1 šálek rozpuštěného sádla
2 lžíce oleje
1 lžička mleté papriky
půl lžičky mletého pepře
4 najemno nakrájené cibule
1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžička prášku do pečiva
sůl
3 vejce vařená natvrdo nakrájená na kolečka
černé olivy
100 g rozinek
Postup:
Z mouky, kypřícího prášku,soli, žloutku, celého vejce, mléka a sádla připravíme těsto. Rozdělíme asi na 20 dílů a rozválíme z nich placky. Ty plníme směsí připravenou z papriky a cibule, které osmahneme na oleji, přidáme koření a na závěr přihodíme mleté maso. Na plněné placky ještě přidáme po jednom kuse na kolečka nakrájená vejce, rozinky a olivy. Placky přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem, aby se nerozlepily. Pečeme dozlatova v troubě.
Ceviche (Bolívie)
Suroviny:
500 g tepelně zpracovaných rybích filet
10 limetek
5 jarních cibulek
1 menší cibule
1 na kostičky nakrájená paprika (kdo chce originální zážitek, může použít feferonku či chilli papričku)
koriandr
avokádo
sůl
pepř
Postup:
Nakrájené filety vložíme do misky a zalijeme limetkovou šťávou. Přidáme nakrájenou cibulku a cibuli, papriku, osolíme, opepříme a přidáme koriandr. Přikryjeme folií a necháme alespoň 2 hodiny v ledničce.
Na talíře připravíme avokádo, na které naservírujeme cevice. Podáváme s bílým chlebem.
Ponche crema (Venezuela)
Suroviny:
1 l mléka
150 ml hrnku brandy nebo rumu
10 žloutků
2 lžíce vanilky
100 g cukru
Postup:
Ohřejeme mléko společně s cukrem a vanilkou až do doby, kdy začne vřít. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme žloutky a přidáváme po troškách mléko. Směs dáme znovu ohřát na mírném ohni, dokud nezískáme krém. Poté odstavíme a přilijeme brandy nebo rum.
Guláš z kávy (Kolumbie)
Suroviny:
500 g hovězího masa
6 velkých cibulí
1 hrnek vylouhované kávy
1 lžička strouhaného perníku
2 lžíce olivového oleje
červené víno
sůl
hladká mouka
Postup:
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso a orestujeme ze všech stran. Zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přidáme vylouhovanou kávu a víno. Vaříme, dokud maso nezměkne. Osolíme podle chuti a přidáme nastrouhaný perník. Podle potřeby můžeme zahustit moukou. Podáváme buď s pečivem, rýží anebo můžeme pokrm „počeštit“ knedlíky.
Foto: apmlimeira.org.br