Základ české kuchyně? Knedlo-zelo-vepřo!
Co budete potřebovat?
Na houskový knedlík: Půl kila hrubé mouky, sůl, 1 žloutek, 280 mililitrů mléka, prášek do pečiva, 4 housky.
Na "vepřo": 800 gramů vepřové pečeně, sůl, kmín, 200 gramů vepřového boku, jedna cibule, 50 gramů sádla
Na "zelo": 1 hlávka zelí, krupicový cukr, hladká mouka, jedna větší cibule, 6 lžic oleje, celý kmín, sůl, ocet, dvě kyselá jablka, jedna syrová brambora.
Jak na to?
Nejdříve se vrhneme na knedlík. Mouku připravíme do mísy, mléko odlejeme do hrnečku a přidáme lžičku soli a vmícháme žloutek. Mléko pak nalijeme do mouky a vařečkou zaděláme vláčné těsto. Mícháme, dokud neztratí většinu své lepivosti. Těsto opět jemně posypeme moukou a necháme hodinu stát.
Zatím nakrájíme housky na kostičky, půl lžičky prášku do pečiva smícháme se dvěma lžícemi mouky. Promíchanou mouku nasypeme na vál, do těsta vmícháme housku a hněteme. Na vále uděláme z těsta s houskou dvě velké šišky. Až přijde čas, dáme je vařit. Doporučuje se cca 20 až 25 min, otočit knedlík stačí jednou.
Vepřo: Na zapékacím pekáčku rozpustíme na sporáku sádlo. Maso posolíme, pokmínujeme, vložíme do pekáčku a po všech stranách je opečeme. Zároveň necháme předehřívat troubu. Musí se udělat tvrdší kůrka. Bůček zatím rozkrojíme na dva kusy, přidáme k masu a podléváme. Dáme péct. Maso potíráme a zbavujeme výpečků. Za 3/4 hodiny přidáme k masu a bůčku nahrubo nakrájenou cibuli, maso i bůček obátíme. Za dalších 15 minut by měl být bůček hotový. Maso ještě zůstává v troubě nejméně 30-40 minut. Před koncem pečení maso jemně zakapeme studenou vodou. Pomůže to kůrce.
Zelí: Hlávku zelí nakrouháme, podlijeme vodou a dusíme zpočátku odkryté, poté scedíme. Nakrájíme cibulku na kostičky, posmažíme na oleji, zasypeme moukou, podlijeme trochou vody a přidáme zelí. Posypeme kmínem, a za stálého míchání uvedeme do varu. Jablka i bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo a přidáme je do zelí. Kyselíme a sladíme dle chuti.
Polaskání chuťových buněk po česku? Svíčková!
Co budete potřebovat?
750 gramů pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí zadní), cca 150 gramů mrkve, stejně tak celeru, 75 gramů petržele, jedna velká cibule, 50 gramů slaniny, 150 gramů másla, sůl, mletý pepř, trochu celého pepře, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citrónová šťáva, cukr, 100 gramů plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky, několik plátků citronu, brusinky (či brusinkový kompot)
Jak na to?
Očištěné maso proložíme klínky slaniny, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, zakapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Dáme na balkon, do sklepa či lednice a necháme alespoň 12 hodin odležet. Poté maso podlijeme trochou vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Až změkne, odstraníme koření.
Zeleninu sesbíráme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme trochou hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni povaříme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme.
Maso nakrájíme na jednotlivé porce a dáme ohřát do omáčky. Serírujeme s knedlíkem (viz minulý recept), plátky citronu a brusinkovým kompotem.
A na závěr, po velkém a dlouhém vaření, jeden typicky český, ale již jednoduchý recept: Ovocné knedlíky!
Co budete potřebovat?
vaničku měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 gramů másla, asi 170 gramů polohrubé mouky, ovoce (může být i okapaný kompot)
Jak na to?
Do tvarohu vmícháme vejce, osolíme, smícháme s rozpuštěným máslem, pomalu mícháme s moukou, až vznikne těsto. Uhněteme, na válu či prkýnku uválíme placku a nožem rozkrájíme (velikost dle ovoce, aby šlo zabalit). Taštičky s ovocem vaříme v horké vodě asi 8 minut. Závěrem sypeme dle libosti skořicí, cukrem, grankem, ale možno i umíchat ovocný jogurt s rozinkami a další kombinace.
Ikonka: etc.usf.edu