Už za 36 dnů se otevřou brány Prazdroje a v nich výčepní kohouty s čerstvě uvařenými klasickými ale i nefiltrovanými variantami piv Pilsner Urquell a Gambrinus. Lákavý kulturní program sem láká tisícovky návštěvníků - loni přijelo na Pilsner Fest rekordních 50.000 návštěvníků, kteří tu vypili přes 150.000 piv. Proto se plzeňští sládci na festival pečlivě připravují.
Členové skupiny Chinaski společně s plzeňským rodákem hercem Pavlem Novým, olympioniky Michalem Michalíkem a Davidem Svobodou a s náměstkyní primátora města Plzně Evou Herinkovou při své "kontrole" kvality vaření navštívili jak varnu Pilsner Urquell tak i varnu stejně populárního Gambrinusu. Pečlivě zkoumali barvu i čirost mladého piva a ochutnali tzv. mladinu. Na závěr pak členové skupiny zazvonili symbolicky na zvon, kterým se oznamovalo v minulosti ukončení varného procesu piva.
„Celá naše kapela patří mezi fanoušky Prazdroje a během koncertů prakticky nic jiného nepijeme. Proto jsme velice rádi přijali pozvání do plzeňského pivovaru, zvlášť abychom splnili tak zodpovědnou roli. Stejně jako dobrá muzika je totiž při koncertě důležité, aby posluchačům chutnalo. Těšíme se, že se na Pilsner Festu společně dobře pobavíme. Na Pilsner Festu zahrajeme průřez naší tvorbou a fanoušci se mohou těšit na naše největší pecky,“ vzkázala fanouškům hudby a piva skupina Chinaski.
Pivo se vařilo právě dnes kvůli tradici, která se udržuje už od doby prvního sládka pivovaru Josefa Grolla. První várku uvařil 5. října 1842 a poprvé se čepovalo podle záznamů z kronik o pět a půl týdne později na svatomartinském výročním trhu. „Stále používáme stejné suroviny a dodržujeme tradiční postup při vaření, kvašení a dokvašování piva. Proto jsme vařili pivo právě dnes, aby bylo na Pilsner Fest řádně uzrálé a mělo všechny vlastnosti, kvůli kterým ho pivaři milují,“ řekl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
Na Pilsner Fest se těší i herec Pavel Nový.„Zpestřením festivalu bude letos i Běh pro Paraple v Plzni, což je taková moje srdeční záležitost, u které nechci chybět. Závodníci by po doběhu měli mít možnost napít se dobrého piva, proto jsem přijal pozvání do pivovaru, abych dohlédl na vaření várky, a udělal jsem to opravdu poctivě!,“ řekl s úsměvem Pavel Nový.