Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - PLZEŇ nabízela a lákala
Úvodník: Vyznavači všech druhů cestování a turistiky si letos opět přišli na své. V závěru 42. týdne se v Plzni konal tradiční Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP. Neprávem ve stínu pak byla další plzeňská akce týdne - ČESKO-SLOVENSKÉ DNY.
Článek: Letošní Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP se konal v Plzni již posedmé. Tentokrát v nových prostorách sportovní haly TJ Lokomotiva namísto tradičního Domu kultury, toho času prázdného a připraveného ke zbourání. 120 různých vystavovatelů jak z tuzemska tak i ze zahraničí (třeba ze Slovenska, Maďarska, Chorvatska, Spolkové republiky německo či Rakouska) dalo na ploše zhruba 1650 metrů čtverečních příležitost tisícovkám návštěvníků poznat zajímavá místa a získat o nich informace. K dispozici byly mapy, cyklomapy, nabídky pobytů, hotelů i jiného ubytování a podrobné informační materiály o různých krajích či regionech. Pořadatelé také přivítali exkluzivní hosty, z nichž ti nejvzdálenější dorazili až z Indie představit tamní čaje a jejich správné vaření.
Součástí veletrhu ITEP je také bohatý doprovodný program - od soutěží, interaktivní zábavy pro děti a dospělé, přes mažoretky až po pestrá hudební vystoupení žánrově sahající od jazzu přes populární hudbu až k folklóru. Součástí programu byla i gastronomická soutěž "Vaříme s regionální potravinou" určená především pro žáky odborných škol. Uvést regionální potraviny v širší známost bylo taklé cílem pořadatelů. Na stáncích se tak návštěvníkům nabízely tradiční krajové recepty, mezi něž patří např. krchlebské koláče, nezvěstická odrůda jablek Julia, plzeňský víkendový chléb, přešínské klobásy a špekáčky, oříškový rohlíček ze Sušice či piva - Purkmistr z Černic a Dobřanský Sekáč. Po celou dobu výstavy probíhaly bylo možno tyto speciality ochutnat a a nejen tyto. Kulinářské speciality (havně halušky s bryndzou) vařili i kuchaři ze Slovenska a došlo i na bavorské klobásky a preclíky.
Novinkou lelošního ročníku byly záslužné odborné semináře a workshopy zaměřené na reklamu v cestovním ruchu, propagaci, spolupráci a vzdělávání v oboru. K tomu patřily i ukázky lidových řemesel. Vstup na veletrh byl tradičně zdarma. O zájmu svědčí i níže uvedená fotografie.
***************************************************
O rok starší tradici mají v Plzni Česko-slovenské dny. Jejich 8. ročník se uskutečnil pod heslem "SLOVENSKO, KRAJINA, KTOREJ ROZUMIETE" ve dnech 19. - 23. října. Pod záštitou velvyslance SR v ČR Ing. Petra Brňa, ministra kultury ČR MUDr. Jiřího Bessera, hejtmana Plzeňského kraje Bc. Milana Chovance a primátorů města Plzeň Mgr. Martina Baxy a města Žiliny Ing. Igora Chomy je uspořádal Slovensko - český klub Plzeň.
Prezentací slovenských expozic navázaly na veletrh ITEP, kde mistři svých oborů předvedli ukázky slovenských řemesel i tradičních slovenských pokrmů a nápojů a vystoupili slovenští lidoví umělci. Vše zahájila projekce ve filmovém klubu ESPRIT, kde se s velkým zájmem a ohlasem setkal film NESVATBOV a vrcholilo slavnostním večerem v reprezentačních prostorách Plzeňského Prazdroje. Na něm vystoupil třeba Lukáš Adamec (Československá super star) se skupinou a gipsy folková skupina BaraBura. Divákům předvedl svou hru na fujaru Martin Brxa, který se ukázal také jako znamenitý mistr v práskání bičem a nad hlavami udivených přítomných vzlétli dravci sokoliarů sv. Bavona z Banskej &Stiavnice. Pochopitelně se tady vařily před zraky návštěvníků tradiční bryndzové halušky.
Na veletrhu ITEP byl pak celý jeden den věnován Slovensku a slovenské kultuře. Návštěvníky upoutal známý liptovský folklorní soubor Pramienok, který doprovázeli hudebníci ze souboru Váh. Ve společenském sále ve Skvrňanech pak proběhl večer věnováný českému a slovenskému folklóru, na němž vystoupily soubory Mladinka a Mladina z Plzně a liptovské soubory Váh a Pramienok. Součástí Česko-slovenských dnů byly také mše - česká, gréckokatolická svätá liturgia, rímskokatolická slovenská svätá omša a evanjelické služby božie. Kromě hlavního programu pak po celý týden probíhaly ve vybraných plzeňských restuaracích Dny slovenské kuchyně.
Foto v článku: turisturaj.cz, moderniobec.ihned.cz, naludowo.wordpress.com
Slovenská skupina BaraBura si svojí temperamentní hudbou
získala srdce posluchačů.
03.11.2011 - Stanislav Polauf