Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Desatero rad, jak předejít vánočnímu přejídání



Úvodník: Vánoce mohou velmi snadno zhatit celoroční úsilí o dodržování zásad zdravého jídelníčku s optimálně vyváženou skladbou potravin. Jak je přežít?

Článek:
Je tak lákavé přestat alespoň na pár dní hlídat množství i kalorickou hodnotu jídla na stole, aktivní pohyb vyměnit za polehávání u televizních pohádek, zpříjemnit si sváteční dny svařeným vínem, punčem či vaječným koňakem... Konfrontace vánočních radovánek s osobní váhou pak ovšem bývá nemilosrdná. „Během vánočních svátků obvykle sníme více jídla, než potřebujeme, aniž bychom nadbytek kalorií kompenzovali pohybem. Dochází proto k vzestupu váhy, která se v následujících měsících obtížně snižuje na původní hodnotu,“ potvrzuje vedoucí lékař kliniky Programu H Plus Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc. a připojuje i několik praktických rad a doporučení, jak riziko vánočního přejídání eliminovat:

1. Jezte více chodů s malými porcemi.

2. Kapr je kvalitní ryba, ve srovnání s ostatními sladkovodními rybami však poměrně kalorická. Méně tučný je candát, pstruh nebo štika, navíc obsahují příznivější poměr bílkovin k tukům. Nejzdravějším způsobem přípravy ryby je vaření v páře. Do vody se přidá kořenová zelenina, koření a lžička octu. Ryba se na 10 – 12 minut položí na rošt, nad vroucí vodu. Takto zhotovené jídlo obsahuje více vitamínů a ryba neztrácí svou přirozenou konsistenci, barvu a chuť.

3. Zkuste netradiční, exotická jídla se zeleninou a čerstvým ovocem (např. sushi).

4. Vynechejte chipsy, slané oříšky, bramborový salát s majonézou.

5. Destiláty a sladká vína nahraďte střiky ze suchého vína. Zdraví prospěšnou alternativou alkoholických nápojů jsou čaje.  Černý čaj obsahuje kofein, což je alkaloid s mírným stimulačním účinkem, který zlepšuje duševní výkonnost, ale může působit agresivněji na náš kardiovaskulární systém.  K pohodě Vánoc se výtečně hodí čaj zelený. Obzvláště příznivé účinky na náš organismus má jasmínový čaj.  Zlepšuje funkci ledvin (brání tvorbě kamenů, zabraňuje zažívacím problémům) a povzbuzuje mozkovou činnost.

6. Místo klasické veky použijte celozrnné pečivo nebo pomazánkou ozdobte plátek zeleniny (např. okurku, mrkev).

7. Tácek s cukrovím dávejte na stůl jen tehdy, když přijde návštěva nebo jej vyměňte za misku s čerstvým ovocem a zeleninou.

8. Naučte se zdvořile odmítnout větší množství nabízeného jídla, hostitelé se určitě neurazí, když jen ochutnáte.

9. Najděte si vhodnou fyzickou aktivitu, běžte se projít, sportovat společně s rodinou či přáteli. Pravidelně se važte.

10. Nekupujte před Vánoci zbytečně mnoho jídla do zásoby. Raději se vraťte k duchovním  hodnotám vánočních svátků, které rozhodně nespočívají v přejídání a rozdělování drahých dárků.
 
 
Zdroj: Program H plus, s.r.o. / www.programhplus.cz
Via 2media.cz, s.r.o.
 
Ikonka: ireland-guide.com


15.12.2011 - redakce