Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Lehká štědrovečerní večeře v režii nutričního specialisty



Úvodník: I když se po celý rok snažíme dbát na zásady zdravého životního stylu, přesto se většina z nás neubrání pokušení ochutnat alespoň malý kousek od všeho, co nabízí bohatě prostřený vánoční stůl. A pak řešíme, co s kily navíc, které se nehezky podepsaly na naší postavě. Jak si pochutnat na štědrovečerní večeři, aniž bychom nezapomněli na tradice a přesto dodrželi zásady zdravého stravování?

Článek: Jednou z variant dietních pokrmů, který doporučuje nutriční specialista klinického centra ISCARE I.V.F. a.s., může být lehký kapr na modro. Tato staročeská úprava nevyžaduje žádné přidané tuky, ani není potřeba kapra smažit. Jako přílohu doporučuje podávat klasický bramborový salát, jen místo obvyklé majonézy použít bílý jogurt. Takto připravená večeře je nejen chutná, ale především lehce stravitelná. Díky tomu si pohodu Vánoc můžeme vychutnat bez výčitek i kil navíc.
 
Kapr na modro
Suroviny potřebné na přípravu 1 porce:
 
Pracovní postup:
Kapra zakoupíme pokud možno bez šupin, díky tomu se nám na konci tepelné přípravy zbarví modře, odkud pramení jeho název. Pokud máme kapra se šupinami, dbáme na to, abychom nepoškodili při čištění jeho kůži.
Očištěného kapra nakrájíme na jednotlivé porce o váze cca 150 g. Osolíme, pokapeme citronem a necháme cca 30 minut odležet. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu s cibulí nakrájenou na kolečka. Nasypeme divoké koření, osolíme a zalijeme octem. Je potřeba vytvořit silný a výrazný vývar, proto nemusíme použít mnoho vody. Necháme vařit 20-30 minut.
Do takto vzniklého vývaru, který udržujeme těsně pod bodem varu (nesmí nám divoce probublávat) vkládáme porce kapra, kterého povaříme 15-20 minut.
Mezitím si svaříme trochu octa s cukrem, naředíme vývarem a při servírování jím můžeme kapra lehce polít.
 
 
Bramborový salát s bílým jogurtem
Suroviny potřebné na přípravu 1 porce:
 
 
Pracovní postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a rovněž uvaříme.
Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí.
 
Energetická hodnota na 1 porci kapra na modro s bramborovým salátem s jogurtem:
 
 
Více informací najdete na www.iscare.cz
 
Ikonka: christmas.lovetoknow.com

20.12.2012 - redakce