Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Báječná roláda z vaječných bílků



Úvodník: Každý rok nám při pečení cukroví přebývají bílky. Nejčastěji je spotřebováváme do kokosek, ale ty ne každému chutnají. Navíc není jednoduché je udělat, protože se musí péct opravdu velice pomaličku.

Uvádíme rychlý a jednoduchý recept na oříškovou roládu.
 

Článek:
Ingredience: 6 bílků, 12 dkg mletých ořechů, 6 dkg polohrubé mouky, 6 dkg moučkového cukru
Upozornění: recept je spíš pro menší vejce, větších vajec dejte jen 5, nebo nechte také 6 a přidejte i ořechy. Těsto musí být tak husté, aby se dalo roztírat, ale nesmí se roztékat, aby na plechu udrželo tvar, jaký mu dáme my.

Náplň dle chuti: 1 vyztužená šlehačka nebo 1 tvaroh s vanilkovým cukrem nebo 1 zakysaná smetana nebo tvaroh s pudinkem (příliš řídkou náplň je dobré trochu zahustit ořechy).

Postup: našleháme bílky, vmícháme ořechy, směs důkladně promísíme. Přidáme polohrubou mouku a moučkového cukru. Smícháme.

Rozetřeme na pečící papír. Pečeme asi 20 minut na 150 stupňů.

Okamžitě, jakmile vytáhneme z trouby, zabalíme korpus pomocí pečícího papíru do rolky. Později už nebude tvárný a kdybychom ho rolovali už vychlazený, lámal by se.

Po vychlazení roládu opatrně rozbalíme. Potřeme náplní vyrobenou dle naší chuti. Pokud se roláda hodně točí zpátky, natřeme nejdřív jednu polovinu, pak druhou. 

Zavineme a dáme vychladit. Můžeme i vložit na mrazák - až budeme konzumovat, rozmrzne za patnáct minut a máte již připravený zákusek na nový rok. Na mrazák doporučuji ovšem nejdřív rozkrájet a mezi jednotlivé kousky rolády vložit fólii.
 



13.12.2018 - redakce