Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Veganský řízek? Klidně to zkuste...



Úvodník: Klasiku v podobě vepřového řízku s bramborem můžete toto léto zkusit i jinak, a to jako neotřelou alternativu: květákový řízek s batáty a zeleninou. Veganská varianta klasického řízku je lehká, svěží a pro teplé letní dny jako dělaná, navíc je i zdrojem vlákniny a bílkovin.
Nasládlá chuť opékaných batát s křupavým řízkem nabízí skvělé propojení.

Článek: Toto jídlo potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale díky tomu, že je recept hotový za 35 minut, budete mít více času pro sebe či svou rodinu.

Ingredience:
- 1 balení Garden Gourmet Květákový řízek
- 300 g sladkých brambor
- 150 g zelených fazolek
- 150 g brokolice
- 50 g zelených sójových fazolí (edamame), nebo zeleného hrášku
- 100 g špiček zeleného chřestu
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky olivového oleje
- Sůl
- Pepř

Postup:
1)    Připravte zeleninu
Příprava: 10 min
Troubu si předehřejte na 200℃. Následně si do hrncedejtevodu, do které přidejte špetku soli, poté ji přiveďte k varu. Mezitím si umyjte a očistěte připravenou zeleninu – brokolici rovnoměrně nakrájejte na růžičky, očistěte si zelené fazolky, z chřestových natí odkrojte konce (cca 1 cm) a na závěr si připravte edamame, případně zelený hrášek.

2)    Uvařte a okořeňte zeleninu
Doba vaření: 8 min
V hrnci si postupně uvařte každou zeleninu zvlášť. Až ji budete mít uvařenou, vložte ji do dostatečně velké misky a následně ji dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

3)    Opečte batáty
Doba vaření: 20 min
Batáty si nejprve oloupejte a najemno nakrájejte. Nakrájené batáty vložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je olejem a dochuťte solí, pepřem a oreganem. Vložte plech s batáty do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud batáty nebudou opečené dozlatova a nebudou propečené skrz na skrz.

4)    Připravte Květákový řízek
Doba vaření: 5 min
Na pánvi s troškou oleje si připravte Květákový řízek. Postupujte dle informací na obalu tak, aby byl dozlatova opečený a křupavý. A můžete servírovat! Květákové řízky podávejte s opečenými batáty a s uvařenou zeleninovou směsí.

A jaké jsou dojmy? V parných měsících se zdá, že sedl do žaludku lépe, než ten vepřový. 



 

28.07.2024 - Michaela Wilhelmová