Knížka se rozděluje do kapitol věnujících se jednotlivým složkám potravy. Platonické milovníky jídla určitě potěší kapitolka o historii a cestě, jak se potravina dostala až na náš stůl. Pro propagátory zdravé výživy budou cenné údaje o nutričním obsahu a prospěšnosti pro lidský organismus, ryzí praktici ocení informace o správném výběru, nákupu, skladování a třešničku na dortu představuje recept na co nejkvalitnější a nejchutnější zpracování suroviny. Zkrátka nepřijdou ani maminky, mající zájem živit své děti co nejzdravěji.
Ti, kteří milují zpětnou vazbu, mohou nabyté znalosti zhodnotit v kvízech, jimiž jsou kapitoly proloženy. Dětem se knížka také zalíbí, krásné fotografie i komiksové obrázky je nejen zaujmou, ale nenásilnou formou přivedou k zájmu o zdravý životní styl. Jinými slovy, kniha je určena nejširší veřejnosti, každý má možnost vybrat si právě to, co ho oslovuje. K univerzálnosti přispívá absolutní srozumitelnost textu a krásně výrazné grafické řešení.
Trochu neuceleně však působí výběr jednotlivých potravin. Jsou uspořádány náhodně, bez logického zařazení do skupin, seřazeny pouze abecedně. Tak vedle sebe stojí samostatně poživatiny i pochutiny, zelenina nikoli jako celek, pouze výběr, ovoce naopak jen tropické a tuzemské chybí, maso rozděleno dle druhů...
I přes tuto výtku můžeme spolu s autorkou říci: „ Na to, že naši knihu je dobré mít v ruce při nákupu, vaření i konzumaci, jistě přijdete brzy sami.“
K vydání připravila Hana Porebská za odborné spolupráce Jany Strýčkové a Kamily Teslíkové.
Vydal Petr Tychtl – NAKLADATELSTVÍ XYZ
V Praze roku 2005