Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Rychlé jídlo pro horké letní dny
Úvodník: V letních dnech, kdy teploměr ukazuje více jak třicet stupňů, se nikomu nechce stát u sporáku, kde teploty dosahují ještě větších hodnot. A dokonce ani strávníci netouží po těžkých jídlech, proto je vhodné připravit lehké jídlo, které ale zasytí. Třeba tuňákový salát.
Článek: Co potřebujeme?
Na salát:
konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, ledový salát, cibule, zelené olivy, 2 vejce, 2 toastové chleby světlé, stroužek česneku, máslo.
Na zálivku:
2 čajové lžičky plnotučné hořčice, 2 plévkové lžíce octa, 1 polévková lžíce olivového oleje.
Postup:
Nejprve dáme uvařit vejce (10 minut). Mezitím z výše uvedených ingrediencí připravíme zálivku, aby se přísady dobře promísily. Poté nakrájíme ledový salát na jemnější nudličky, přidáme jemně nakrájenou cibuli (jedná se jen o dochucení, proto na jednu porci počítejte tak s 1/2 čajové lžičky, aby pálivá chuť nepřebila tu salátovou) a na závěr přidáme olivy nakrájené napůl. Vše, včetně zálivky, promícháme. Přidáme tuňáka (na jednu porci tak 1/4 až 1/2 konzervy), kterého už jen lehce vmícháme.
Na závěr připravíme krutony. Na másle lehce zpěníme lisovaný česnek a opečeme na něm na kostičky nakrájený toastový chléb (připravte se, že chléb rychle nasákne máslo, takže opečení je hned hotové). Hotovými krutony posypeme salát a přidáme i nakrájené vejce, které se mezitím uvařilo.
Dobrou chuť!
Tip: abyste chuť tuňáka v salátu cítili, tak ho ponechte na větší kousky a moc ho do salátu nevmíchejte.
Foto: Aneta &Simonková
27.07.2007 - Aneta Šimonková